Begroting 2020

D. Financiering

2. Financieringsbehoefte

2. Financieringsbehoefte

De activa van de gemeente Venray zijn per begin 2020 als volgt gefinancierd:

Om in de financieringsbehoefte te voorzien stelt de gemeente interne en externe financierings-middelen ter beschikking. De interne financieringsmiddelen bestaan uit de reserves en voorzieningen. De externe financieringsmiddelen bestaan uit opgenomen kort- en langlopende geldleningen; het resterende tekort wordt aangevuld uit rekening-courant en werkkapitaal.

Rentevisie
In de begroting 2019 was de verwachting dat de rente in het jaar 2019 zou oplopen. De rentetarieven zijn nadien echter op een laag niveau gebleven en zijn, medio 2019, zelfs gedaald naar een zeer laag niveau. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de handelsoorlog tussen de VS en China en de doorwerking hiervan op de Europese economie, de brexit problematiek. Ook de vrees voor een recessie nam toe, na publicatie van zwakke economische cijfers in Duitsland en

China. Daarnaast daalde in juli 2019 de inflatie van 1,3% naar 1,1%. De daling vergroot de kans op een renteverlaging door de ECB. Marktpartijen zijn medio 2019 vooruitgelopen op een monetaire versoepeling door de ECB. Door de rentedalingen zijn de rentetarieven in veel eurolanden zelfs negatief geworden.

Op 12 september 2019 heeft de ECB bekend gemaakt dat  het schulden opkoopprogramma wordt hervat en dat de depositorente weer omlaag gaat. De ECB gaat maandelijks voor 20 miljard euro aan staatsobligaties opkopen, zolang als dat nodig wordt geacht. De rente die banken moeten betalen  voor overtollig kasgeld gaat van min 0,4 procent naar min 0,5 procent.

Leningoverzicht
Voor een (langdurig) financieringstekort dient de gemeente geld te lenen. Voordat we daartoe over gaan benutten we eerst de wettelijk toegestane ruimte binnen de kasgeldlimiet (zie verder).

Op basis van de berekende financieringsbehoefte en de planning is de verwachting dat in de jaren 2020 en 2021 leningen moeten worden aangetrokken. 

Rente-uitgangspunten
De gemeente rekent de rente toe op basis van een renteomslagpercentage. Hierbij wordt de notitie rente 2017 van de Commissie BBV gevolgd, die per 2018 verplicht is ingegaan. Dit betekent o.a. dat geen gedifferentieerde percentages in de rentetoerekening meer mogen worden toegepast. Een uitzondering hierop vormen:
- projectfinanciering ten behoeve van de financiering van een specifiek project (renovatie gemeentehuis) of specifieke activiteit (doorverstrekte leningen t.b.v. woningbouw en BV Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo);
- grondexploitatie.

De rentetoerekening aan de grondexploitatie is gebaseerd op het gewogen gemiddeld rentepercentage van de externe leningen naar verhouding vreemd : totaal vermogen. Voor 2020 bedraagt dit percentage wederom 3,28%. De rente wordt berekend over de boekwaarde per
1 januari.

Volgens het BBV mag over het eigen vermogen maximaal het gewogen gemiddelde van de uitstaande geldleningen rente worden berekend en bedraagt 4,89% (excl. projectfinanciering). Aangezien de gemeente ook investeringen met eigen middelen heeft gefinancierd is voor 2020 hiervoor een lager rentepercentage gehanteerd, nl. 3%.

Met het voorgaande rekening houdend komt het renteomslagpercentage voor 2020 uit op 3,75%.

Renteresultaat
Het renteresultaat op treasury is voor de jaren 2020 t/m 2023:

Het resultaat op treasury is inclusief de rente die wordt verkregen uit de beleggingen voortvloeiend uit de aandelenverkoop van de Essent-aandelen in 2009. Het renteomslagpercentage wordt berekend zonder rekening te houden met deze beleggingen.