Begroting 2020

PROGRAMMA 4 BESTUREN

DEELPROGRAMMA 4.1 BESTUUR

Wat willen we bereiken?

  • Speerpunt: Regionale samenwerking

We blijven als Venray actief investeren in regionale samenwerking. Met behoud van de eigen autonomie, maar in een omgeving die vraagt om opschaling, worden samenwerkingsverbanden in verschillende vormen en niveaus (strategisch-tactisch-operationeel) steeds belangrijker. De door de raad op 17 september 2016 vastgestelde nota Vizier op samenwerking bevat de kaders die we daarbij hanteren.

Samenwerking is geen doel op zich, maar een middel. Samenwerking kan noodzakelijk of gewenst zijn uit oogpunt van effectiviteit en efficiency maar wordt soms ook van ons verlangd door Rijk en of provincie. Steeds stellen we ons de vraag, zowel bij nieuwe als bestaande samenwerkingsverbanden: Wat is de meerwaarde van samenwerking voor Venray, voor de regio en voor andere samenwerkingspartners?

Wij zien de noodzaak van, en de kansen voor, een bestuurskrachtige regio en willen als tweede stedelijke kern nadrukkelijk bijdragen aan de ontwikkeling daarvan. Samenwerkingsverbanden waarin wij participeren moeten goed functioneren en effectief zijn.

  • Speerpunt: Een nieuwe strategische visie

In 2019 is de Toekomstvisie 2030 ‘Venray loopt voorop’ vastgesteld. Nadrukkelijk is hierbij aangegeven dat de vaststelling van de toekomstvisie gezien moet worden als een tussenstation.
In deze visie zijn vijf ambities geformuleerd voor Venray tot 2030. De komende jaren zal hard gewerkt worden aan het realiseren van deze ambities. Dit zijn processen waarbij nadrukkelijk de verbinding en samenwerking met inwoners, bedrijven, instellingen gezocht zal worden.

De oorspronkelijke tekst van het speerpunt luidt als volgt:
Onze ambitie is: ‘Een gezonde toekomst voor Venray’, waarbij gezond ook betekent duurzaam, welvarend, veilig, et cetera. De huidige herijkte versie van onze strategische visie uit 2009, is in 2013 vastgesteld door de gemeenteraad en heeft een horizon tot 2025. Hoewel veel van de toen gesignaleerde trends en ontwikkelingen nog steeds actueel zijn, is er sprake van accentverschuivingen. Bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, energie, duurzaamheid, leefomgeving, gezondheid, demografie en technologie. Ook als we kijken naar de positie en rol van de gemeentelijke overheid en de manier waarop inwoners ondersteund willen worden bij initiatieven zien we accentverschuivingen waar we op in moeten spelen. Daarom is er een nieuwe strategische visie nodig.

Bij de totstandkoming van de nieuwe strategisch visie leggen we, ook als het gaat om de participatie van inwoners en belanghebbenden, slim de verbinding met

  • de omgevingsvisie die in het kader van de Omgevingswet opgesteld wordt;
  • de kadernota Sociaal Domein die in ontwikkeling is;
  • de visie op duurzaamheid.

Dit zijn, niet alleen inhoudelijk, maar ook in het proces van totstandkoming, belangrijke bouwstenen voor de strategische visie. Met name de samenhang tussen de omgevingsvisie en de strategische visie is dusdanig groot dat we een gedeelte van het proces willen laten samenvallen.

  • Speerpunt: De Omgevingswet

De invoering van de Omgevingswet (Ow) is voor gemeenten en ketenpartners een omvangrijke, complexe en langdurige veranderopgave die loopt tot 2029.
Op 1-1-2021 treedt de Omgevingswet in werking. In organisatorische zin moeten we daar dan klaar voor zijn. De wet vraagt om een andere rol van initiatiefnemers en vraagt van de gemeente een andere manier van samenwerken met de omgeving, besturen, beoordelen en adviseren. Voor de gemeentelijke organisatie wordt dit aspect meegenomen in het organisatie-ontwikkeltraject (zie deelprogramma 4.3, speerpunt ‘Een op de toekomst toegeruste dienstverlening’). In instrumentele zin moeten we onze ICT en informatievoorziening daarop inrichten en zal er een omgevingsvisie en omgevingsplan opgesteld worden.
Vanuit een lange termijn doorkijk (strategische visie/omgevingsvisie) wordt de vertaalslag gemaakt naar de opgaven voor de middellange termijn voor Venray. Vanwege de sterke inhoudelijke overlap stemmen we het proces van totstandkoming van de omgevingsvisie nauw af met dat van de strategische visie.
In het visie traject geven we invulling aan de maatschappelijke doelen van de Omgevingswet:

  • een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit bereiken en in stand houden;
  • de fysieke leefomgeving doelmatig beheren, gebruiken en ontwikkelen om er maatschappelijke behoeften mee te vervullen.

Om deze maatschappelijke doelen te halen zijn er vier verbeterdoelen geformuleerd:

  • de fysieke leefomgeving samenhangend benaderen;
  • de bestuurlijke afwegingsruimte voor de fysieke leefomgeving vergroten;
  • de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht vergroten;
  • de besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving versnellen en verbeteren.